Uitneembare beugels

Online aanmelden

Iedere beugel heeft zijn eigen functie. Over het algemeen is een uitneembare beugel meer geschikt om groepen tanden en kiezen te verplaatsen.

Zo wordt bijvoorbeeld met een uitneembare beugel zoals een ‘blokbeugel’ het hele bovengebit naar achteren en het hele ondergebit naar voren verplaatst. Vaste beugels zijn meestal meer geschikt om individuele tanden en kiezen te verplaatsen.

De kans is groot dat u of uw kind gedurende de behandeling verschillende soorten beugels krijgt of dat er twee soorten beugels tegelijkertijd gedragen moeten worden.

Zo kunt u of uw kind een vaste beugel én een buitenbeugel krijgen. De meest gangbare uitneembare beugels zijn een headgear (buitenboordbeugel), activator (blokbeugel) en hyrax (spreidbeugel).

De duur van de behandeling is per persoon verschillend. De orthodontist kan voor u een inschatting maken bij het consult.

Headgear

Deze beugel (ook wel een buitenboordbeugel genoemd) wordt gebruikt om op orthodontische wijze meer ruimte te maken in de bovenkaak. De werkwijze van deze beugel zorgt ervoor dat de onderkaak meer gestimuleerd wordt om te groeien dan de bovenkaak, waardoor de verhouding tussen de onder- en bovenkaak verbeterd.

Activator

De activator (ook wel dubbeldekker of blokbeugel genoemd) krijgt men als de onderkaak te ver naar achteren staat. De beugel zorgt ervoor dat bij het dichtbijten en slikken de onderkaak naar voren gaat. Hierdoor stimuleer je de onderkaak om naar voren te groeien.

Hyrax

De hyrax is een speciaal vervaardigd apparaat dat de bovenkaak breder maakt. Er zijn verschillende redenen waarom het nodig is om de bovenkaak breder te maken:

  1. Als je de bovenkaak breder maakt, zullen de boventanden beter op de ondertanden passen voor een betere ‘beet’.
  2. Bij een hoog verhemelte of een te smalle bovenkaak kan de bovenliggende ademhalingsweg beperkt zijn. Bij een bredere bovenkaak is de luchtweg groter en is het gemakkelijker om door de neus te ademen.
  3. Het breder maken van de bovenkaak geeft meer ruimte om alle tanden er tussen te laten groeien.

Bent u benieuwd naar wat wij voor u of uw kind kunnen betekenen? Meld u aan en wij nemen contact met u op voor het plannen van een eerste afspraak. De kosten voor een eerste consult zijn slechts € 22,91.

Headgear

Activator

Hyrax

Nieuwe patient?

U kunt uzelf of uw kind online aanmelden!